Încheierea Zilelor francofoniei 2018 la Tiraspol

După deschiderea de la 19 martie cu multă zăpadă și temperaturi de iarnă la Chișinău, Zilele Francofoniei 2018 din Republica Moldova s-au încheiat la Tiraspol, regiunea Transnistreană, într-o zi însorită de primăvară.

Un adevărat simbol pentru o francofonie care se ambiționează să promoveze în acest an relațiile interumane prin tematica « Să trăim împreună ».

MAI ÎNTÂI TEATRU FRANCOFON

Ziua a început cu o frumoasă prestație a elevilor Inei MELNICIUC, Profesor de franceză. Pasionată, profesionistă, Ina MELNICIUC conduce deja de mai mulți ani trupa de teatru francofon din cadrul Centrului de resurse și informare despre Franța contemporană, centru susținut de Alianța Franceză din Moldova și care se află în cadrul Universității din Tiraspol. Trebuie să recunoaștem că aceasta știe să transmită pasiunea sa elevilor. În acest an a fost jucată piesa lui Jean-Pierre MARTINEZ, « Le gendre idéal ». 

Studentele, unele începătoare în studierea limbii franceze, altele simțindu-se deja foarte confortabil în practica limbii lui Molière au știu să cucerească și să facă astfel încât publicul să râdă, grație unui joc actoricesc foarte bun.

MAI APOI AU URMAT CÂNTECE

Ziua a continuat cu evoluarea participanților din cadrul Festivalului cântecului francez de la Tiraspol, tot în incinta Palatului culturii Universității « Taras Chevtchenko », în fața unui public larg și entuziasmat, în prezența reprezentanților Ambasadei Franței, Alianței Franceze din Moldova, Universității din Tiraspol și a canalului Busuioc TV, partenerul media al evenimentului.

Au fost nominalizați optsprezece candidați, originari din regiunea Transnistreană.

Juriul, prezidat de Directorul Alianței Franceze, Emmanuel SKOULIOS, avându-i in componență peSerge CASSERI, Primul Consilier al Ambasadei Franței, Olivier PRADO, Directorul Global Phone Group și administrator al Alianței Franceze și desigur Galina AZEMCO, responsabilul Centrului de resurse și informare despre Franța contemporană de la Tiraspol.

UN FRUMOS PARTENERIAT CONTINUU CU ORAȘUL ALBI

În unanimitate, juriul a votat pentru o tânără studentă talentată din anul I din cadrul Institutului de Arte de la Tiraspol, Diana LYSENCO. Aceasta va merge în acest an în Franța, la Albi, un oraș frumos din Sud-Vest clasat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Călătoria și sejurul sunt oferite de Alianța Franceză din Moldova, Ambasada Franței în Republica Moldova cât și grație mobilizării generoase a prietenilor din Albi ai Alianței Franceze din Moldova – în particular al Duetului Douce France  unul dintre cântecele căruia, « Quand on chante en français »,  a devenit imnul Festivalului de la Tiraspol – și al Primăriei din Albi.

Acest sejur va avea loc în perioada Festivalului internațional Pause Guitare (3-8 iulie 2018) organizatorii căruia susțin, de mai mulți ani, inițiativa Alianței Franceze de la Tiraspol oferind un Pass VIP câștigătorilor. O bună ocazie pentru aceștia de a întâlni și a asculta direct numeroase staruri ale cântecului francez dar și internațional printre care Deep Purple, Santana, James BLUNT, Juliette, Amir sau Suprême MTM.

ÎN CELE DIN URMĂ UN OMAGIU ADUS PROFESORILOR DE FRANCEZĂ DIN TRANSNISTRIA

Această zi nu a putut să se încheie fără ca Directorul Alianței Franceze să aducă un omagiu profesorilor de franceză din Transnistria și în particular celei care, din 2003, conduce cu pasiune și dedicație Centrul de resurse și Informare despre Franța contemporană din Universitatea de la Tiraspol, Galina AZEMCO.

Aceasta este cea care mobilizează, în jurul ei, profesorii de franceză, autoritățile universității din Tiraspol, în vederea promovării limbii și culturii franceze din această regiune. O carieră de peste 45 de ani în predarea limbii franceze. Dragostea față de Franța și față de această limbă a știut să o transmită și studenților săi. Exigentă, în predarea limbii franceze, ceea ce îi conferă câteodată o alură severă, dar mereu jovială, amuzantă și agreabilă, Galina reprezintă imaginea francofoniei transnistrene.

Datorită acesteia, Alianța Franceză a construit o adevărată relație de încredere cu numeroși parteneri de la Tiraspol. Datorită acesteia studenții din Transnistria urmează sau vor urma studii superioare în Franța. Unii au revenit deja și predau la rândul lor franceza la Tiraspol. Datorită ei, numeroși vizitatori au început să iubească Tiraspolul și această regiune.

Alianța Franceză a ținut să sublinieze angajamentul pe care și-l asumă și care va permite Gilinei AZEMCO să meargă în Albi în această vară împreună cu tânăra câștigătoare a concursului cântecului francez.

Aducem mulțumiri Galinei ! cât și tuturor profesorilor de limbă franceză din Republica Moldova !