Lumina pentru a ilumina Moldova unei zile noi

După o experiență de patruzeci de ani în iluminarea diferitor orașe de pe întreaga planetă și peste 3 000 de lucrări realizate, după organizarea Sărbătorii Luminii la Lion, iluminarea Turnurilor Petronas din Kuala-Lumpur, Turnul Eiffel împodobit cu lumină roșie la Paris, Muzeul Ermitage la Sankt-Petersburg, gara din Milano, Turnul Oriental Pear din Shanghaï…, pionierul arhitecturii-luminii, Alain GUILHOT, a acceptat, în urma unei întâlniri cu Ion STEFANITA, Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, să vină la Chișinău.

« CHIȘINĂUL DE SEARĂ – ORAȘUL LUMINILOR »

Încă de la prima lor întâlnire, care se datorează susținerii  Ambasadei Franței, s-a născut un proiect foarte frumos : « Chișinăul de seară – orașul luminilor ».

Un proiect care a permis tinerilor arhitecți din Republica Moldova să-și imagineze diferite proiecte de iluminare a mai multor clădiri din orașul lor : Palatul Național Nicolae Sulac, Teatrul de Operă și Balet, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Circul și Primăria. Proiectele au fost premiate de un juriu prezidat de Alain GUILHOT, de asemenea Consiliul Primăriei Chișinău s-a arătat încântat de aceste proiecte și ar putea să implementeze unele dine ele.

Unul dintre visele și ambițiile proiectului, constă în redarea moldovenilor mândria față de capitală, față de patrimoniul bogat care din păcate este lăsat în delăsare, față de identitatea lor, de asemenea să contribuie la creșterea atractivității Republicii Moldova.

« Chișinăul posedă un patrimoniu excepțional cu peste 810 situri protejate. Ar fi formidabil să ne reușească să facem un oraș lumină atrăgător pentru turiști. »  a declarat Alain GUILHOT  la deschiderea întâlnirii sale, la 2 martie, cu tinerii francofoni din Republica Moldova organizată la Spațiul Media Tech al Alianței Franceze. Interesul pentru un oraș sau pentru o țară să pună în valoare patrimoniul său este mai întâi de toate unul economic a subliniat acesta amintind de «  milioanele de vizitatori atrași astăzi de orașul Lyon ».

LUMINA, VECTORUL DE CONȘTIENTIZARE, CARE ATRAGE INVESTIȚII

Răspunzând la unele îngrijorări care au apărut odată cu interesul unui astfel de proiect într-un oraș unde alte tipuri de amenajări par a fi mai urgente, Alain GUILHOT a împărtășit din experiența sa personală citând exemplul iluminării unei biserici în Franța a cărui acoperiș necesita a fi restaurat. Grație iluminării clădirii care a permis oamenilor să o redescopere, Primăria s-a angajat ca anul următor să colecteze fonduri pentru restaurarea completă a bisericii.

Astfel, lumina atrage investiții, publice sau private, datorită conștientizării pe care o suscită. Aceasta devine un accelerator de investiții. Tonul a fost dat și timp de 2 ore Alain GUILHOT a discutat pasionant, într-o ambianță plăcută și informală, cu tineri, elevi la arhitectură de la Universitatea Tehnică din Moldova și profesorii lor de franceză, elevi ai Alianței Franceze și alți francofoni.

UN OM PASIONAT CARE POSEDĂ CUNOȘTINȚE ÎN DOMENIUL CELOR MAI AVANSATE TEHNOLOGII

Pionier al iluminării, cel care a stat la originea primului proiect de iluminare (Lyon 1989), acest arhitect lumină (lighting designer), pe lângă iluminarea sau iluminarea publică, a adus magia luminii în serviciul patrimoniului, frumuseții și istoriei din orașele noastre.

Detaliind diferite tehnici de iluminare utilizate pentru a revigora un monument pe timp de noapte, arhitectul a precizat despre dorința sa profundă de a păstra ideea originală, gândită de arhitect : « Înainte de implementarea fiecărui proiect de iluminare a unei clădire vechi, eu petrec ore întregi să mă informez despre viața și intențiile arhitectului care a construit această clădire. Nu trebuie să distorsionez dorințele lui inițiale ».

ALAIN GUILHOT, EXPERT ȘI ARHITECT PREȚIOS

Pasiunea, cunoașterea celor mai avansate tehnici, Alain GUILHOT este gată să le ofere Republicii Moldova, asigurând implementarea proiectului « Chisinau le soir – ville des lumières », oferind în mod progresiv transferul tehnologiilor și a competențelor pe care puține țări le posedă printre care și Franța, către întreprinderile din Republica Moldova.

Semnătura sa de expert este una prestigioasă și servește drept garanție în realizarea cu succes a acestui proiect care nu se vrea doar unul de iluminare a fatadelor. Va urma…

Tineretul moldovean francofon, entuziast, care își iubeste țara și care doreste să fie mândru de aceasta, si-a dat deja acordul !


Foto : Vasile PLATON