Olimpiada de limba franceză: Felicitări câștigătorilor!

Olimpiada de limba franceză: Felicitări câștigătorilor!

Sala de spectacole a liceului George Călinescu din Chișinău a găzduit, duminică, 6 mai, ceremonia de decernare a premiilor la Olimpiada de franceză 2018. Părinții, prietenii și profesorii de limbă franceză s-au mobilizat în număr mare pentru a felicita câștigătorii acestui concurs național care, timp de mai multe zile, au lucrat pentru a-și exprima cunoștințele gramaticale, lexicale și verbale în limba lui Molière.

ALIANȚA FRANCEZĂ DIN MOLDOVA, PARTENERUL OLIMPIADELOR NAȚIONALE DE LIMBĂ FRANCEZĂ

În Republica Moldova, Olimpiadele Naționale reprezintă un ansamblu de competiții deschise elevilor de liceu și colegii. Foarte populare, olimpiadele permit tinerilor din întreaga țară să se confrunte reciproc la diferite discipline științifice, dar și la limbile străine. Cei mai buni pot participa la olimpiadele internaționale unde tinerii moldoveni se fac remarcați în mod regulat.

În acest an, Olimpiada de limbă franceză a fost organizată în colaborare cu Olimpiada de limbă spaniolă, reunind familia mare de limbi romanice, care dețin încă locuri de frunte în Republica Moldova.

Susținând toate inițiativele de promovare a studierii limbii franceze în țară, și în acest an Alianța Franceză din Moldova a fost din nou partener al evenimentului, împreună cu Agenția Universitară a Francofoniei. Cele două instituții au fost reprezentate de Emmanuel SKOULIOS, Director și Louison BOJUC, o tânără studentă din Franța care efectuează un stagiu la Alianța Franceză și Claudia VISAN, Director de proiecte al antenei locale a AUF.

FELICITĂRI TUTUROR PARTICIPANȚILOR ȘI CÂȘTIGĂTORILOR!

În rolul maestrului de ceremonii, Ion GUTU, directorul Departamentului de limbă franceză al Universității de Stat și Administrator al Alianței Franceze din Moldova, a invitat pe scenă fiecare dintre laureații. Aceștia, susținuți de aplauze puternice, au primit o certificare din partea directorului Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Anatolie TOPALA, dar și premii oferite de Alianța Franceză din Moldova și AUF.

« DIN TOATA INIMA MEA, CONTINUAȚI »

O zi bogată în emoții, punctată de mai multe discursuri. Înainte de ai mulțumi profesorului de limbă franceză, unul dintre laureați a ținut un discurs lung într-o franceză perfectă, : « Întotdeauna trebuie să crezi în visele tale, ți se va spune că este prea dificil, iar unele uși vor fi închise, dar atunci când îți dorești cu adevărat izbutești. (…) Și din tată inima mea, continuați. »

Profesori de limba franceză, mereu atât de motivați, la sfârșitul ceremoniei, au avut ocazia să împartă un prânz prietenos cu reprezentanții Alianței Franceze… după cum este tradiția în Republica Moldova!