Cărțile Luminitzei C. TIRGILAS pe rafturile Spațiului Media Tech !

Cărțile Luminitzei C. TIRGILAS pe rafturile Spațiului Media Tech !

Luminitza CLAUDEPIERRE TIRGILAS s-a stabilit în Franța pe la finele anilor ’90 pentru a-și continua studiile superioare. Doctor în psihopatologie și psihanaliză al Universității Paris 7, de acum înainte, aceasta își exercită activitatea de psihanalist într-un cabinet personal din regiunea Rhône-Alpes-Auvergne, mai exact în Saint-Priest. De asemenea, este profesoară la Universitatea Lumière Lyon 2 și la Facultatea de Medicină al Universității Lyon 1. Mai mult de atât, Dna. mai activează și în pedopsihiatrie la Spitalul Saint-Jean de Dieu.

UN AUTOR LA RĂSCRUCEA A DOUĂ ȚĂRI

Născută la Chișinău, Luminitza TIRGILAS devine cetățean francez în ianuarie 2000, descriindu-se ca fiind o « supraviețuitoare al asimilării lingvistice în timpul URSS-ului ».

Dna. și-a făcut studiile universitare în literaturi moderne la Chișinău. Între anii 1980-1999, profesează ca jurnalistă, apoi devine co-fondator și redactor-șef al unei reviste de psihanaliză franco-română intitulată « Réverbérations ».

Trilingvă, Luminitza TIRGILAS își publică poeziile în diverse reviste de eseuri și nuvele.

DOUĂ LUCRĂRI CE ADUC OMAGIU FIINȚEI UMANE

Fiind în trecere prin Republica Moldova, Luminitza TIRGILAS  a donat recent, Alianței Franceze din Moldova, doua cărți deja disponibile pe rafturile Spațiului Media Tech.

« Noyer au rêve » publicată în 2018, este prima sa culegere de poezii în franceză. Vorbind despre semnificația nucului și a nucii, ea decriptează diversitatea ființei umane și invită cititorul să își adreseze întrebări despre el însuși.

A doua carte, publicată în 2017, « Rilke-Poème. Elancé dans l’asphère. », este un eseu psihanalitic ce încearcă să exploreze afecțiunile omului și inconștientul său. Nu s-a recurs la limbajul științific, deoarece reflecțiile sale să fie accesibile pentru publicul larg.

Alianța Franceză din Moldova este deosebit de recunoscătoare Luminitzei TIGIRLAS, pentru aceste două cărți ce îmbogățesc colecțiile Spațiului Media Tech.