Alianța Franceză din Moldova a avut în calitate de oaspete pe Senatorul Francez Olivier CADIC

Senator al Francezilor stabiliți în afara Franței, Dl. Olivier CADIC a ținut să viziteze Alianța Franceză din Moldova.

PENTRU PRIMA OARĂ ÎN MOLDOVA CU SCOPUL DE A ESTIMA ROLUL LIMBII FRANCEZE

Fiind la prima sa vizită în țară, Dl. Olivier CADIC a dorit să discute cu echipa Alianței Franceze despre poziția limbii franceze în R. Moldova și să reamintească faptul că promovarea limbii franceze a fost clasată drept o prioritate, de către Președintele Republicii Franceze. În acest sens, D-lui a menționat, de asemenea, că Alianțele Franceze dețin locul de frunte în dorința de a promova limba franceză și că Franța și-ar dori ca acestea să joace un rol din ce în ce mai important. De asemenea, Dl. Olivier CADIC a precizat că la momentul actual, se meditează asupra unor idei ce vor spori dezvoltarea rolului Fundației Alianța Franceză, pentru ca aceasta să devină cea mai reprezentativă dintre Alianțele din lume.

DISCUȚII CU ECHIPA ALIANȚEI, PROFESORII DE LIMBA FRANCEZĂ ȘI ELEVII SĂI

Cu scopul de a susține ideile actuale și de a reliefa preocupările Alianțelor Franceze, Dl. Olivier CADIC a avut posibilitatea să discute cu elevii Alianței, care la rândul lor au menționat motivele pentru care aceștia învață astăzi limba franceză. Apoi, au urmat discuții cu profesorii, care și-au expus unele așteptări privitor la formări, dar și cu unii membri ai echipei Alianței Franceze în prezența Dlui Benoit MAYRAND, Consilier consular pentru România și Republica Moldova, precum și în prezența Excelenței Sale, Dl. Pascal LE DEUNFF, Ambasador al Franței.

DEZVOLTAREA ROLULUI ALIANȚELOR FRANCEZE TREBUIE SĂ FIE ÎNSCRISĂ ÎNTR-UN ACORD PROFITABIL PENTRU AMBELE PĂRȚI, CU STATUL FRANCEZ

Directorul Alianței, Dl. Emmanuel SKOULIOS, a pus accentul pe situația Alianței Franceze din Moldova, care, aflându-se într-un context local specific, este una dintre cele mai dinamice Alianțe din lume. Asociația reușește să-și echilibreze propria activitate. Aceasta este dispusă să joace un rol mult mai activ în cadrul mecanismului francez de cooperare în Moldova. În cele din urmă, reiese că dezvoltarea acestui rol trebuie înscrisă într-un acord de parteneriat profitabil pentru ambele părți, cu Statul Francez, și anume printr-o mai bună luare în considerare a costurilor de funcționare aferente rolului său de actor de cooperare.

Dacă modelul Alianței Franceze din Moldova și al altor Alianțe Franceze, suficient de bine poziționate în lume, mai adaptate realității locale, mai flexibile și mai rentabile, pot inspira viitoare evoluții ale rețelei în unele țări, aceasta nu ar trebui să se bazeze doar pe logica reducerilor bugetare. Aceasta trebuie, totuși, să dispună de un minim de resurse de funcționare.