Laureatul concursului „La Plume d’Or” va pleca la Toulouse

Cristian DRAGUTAN va zbura în curând spre Sud-Vestul Franței în “orașul roz”, și timp de două săptămâni, va avea șansa să urmeze cursuri intensive de limba franceză oferite de Alianța Franceză din Toulouse.

ELEVII FRANCOFONI DIN TIRASPOL CONTINUĂ SĂ SE AFIRME

Cristian studiază limba franceză pentru al treilea an consecutiv, la universitatea Taras Shevtchenko din Tiraspol, unde Alianța Franceză din Moldova susține de mai mulți ani, un Centru de resurse și informare despre Franța contemporană.

Călătoria sa se datorează distincției obținute la concursul internațional « Plume d’Or 2019 », organizat de asociația Défense de la Langue Française din Franța. Acest concurs, foarte cunoscut în Republica Moldova, este destinat elevilor Alianțelor Franceze de pretutindeni.

Clasându-se pe primul loc în Republica Moldova, (locul 60 la nivel mondial) din peste 70 de participanți originari din Chișinău, Bălți, Tiraspol și Nisporeni, Cristian a câștigat un sejur care îi va oferi șansa să-și perfecționeze nivelul de cunoaștere al limbii franceze și să descopere orașul Toulouse.

Locul doi și trei al concursului din Republica Moldova, i-a revenit Cristinei KALOUTSKAIA din Tiraspol (locul 94 la nivel mondial) și respectiv Merilinei LUCHIAN din Chișinău (Mențiune de Onoare la concursul internațional).

O CĂLĂTORIE FINANȚATĂ DE ASOCIAȚIA WIZZEM CU SUPORTUL ALIANȚEI FRANCEZE

Această călătorie la Toulouse, a fost făcută posibilă datorită vizitei în RM, în 2018, a cinci tineri francezi, reuniți în cadrul asociației Wizzem, care au reușit să traverseze Europa pe biciclete, venind din Toulouse, pentru a ajuta o școală din Zberoaia, raionul Nisporeni.

Reușind să mobilizeze mai mulți binefăcători din Franța, printre care și Alianța Franceză din Toulouse, aceștia au decis ca în afară de suportul acordat școlii din Zberoaia, să finanțeze în colaborare cu Alianța Franceză din Moldova, biletul de avion al laureatului moldovean al concursului « Plume d’Or 2019 ».

Întreaga echipă Wizzem îl va aștepta pe Cristian la Toulouse, la începutul lunii august.

Cristian și Merilina și-au primit diplomele și premiile bine-meritate la Alianța Franceză din Moldova.

Cristian se pregătește de călătorie. Această experiență îi va oferi posibilitatea să cunoască mai multe lucruri despre cultura franceză și să-și îmbunătățească nivelul de cunoaștere a limbii. Prin schimburi de acest gen, Alianța Franceză din Moldova susține tinerii moldoveni care manifestă interes pentru limba franceză și participă astfel, la dinamismul Francofoniei în Republica Moldova.