Republica Moldova își sărbătorește profesorii de limba franceză

Pentru prima dată, joi, 28 noiembrie 2019, în întreaga lume a fost adus omagiu tuturor profesorilor care predau limba franceză, fiind sărbătorită « Ziua Internațională a Profesorului de Limba Franceză ».

Scopul evenimentului a fost de a valoriza această profesie prin prisma activităților și festivităților organizate în decursul acestei zile.

Moldova, cea mai francofonă țară din centrul și estul Europei, a fost  mobilizată în organizarea festivitatilor, coordonate la nivel internațional de către Federația Internațională a Profesorilor de Franceză (FIPF). Mai multe evenimente au avut loc în toată țara, impulsionate de Ambasada Franței în Moldova și Alianta Franceze din Moldova, dar și de Asociația Naționala a Profesorilor de limba franceza și AUF.

Pe lângă numeroasele omagii și activități aduse profesorilor de limba franceză, care s-au derulat în toată țară, au fost organizate trei întâlniri majore la Chișinău, Cahul și Tiraspol.

LA CHIȘINĂU …

La Teatrul Ginta Latina, sediul Alianței Franceze din Moldova, zeci de profesori s-au întâlnit la inițiativa Asociației Profesorilor de Limba Franceză din Moldova, Alianței Franceze din Moldova, Ambasadei Franței în Republica Moldova și Agenției Universitare a Francofoniei din Chișinău.

Tuturor profesorilor prezenți li s-au acordat diplome pentru activitatea și devotamentul lor pentru predarea limbii franceze.

Evenimentul a fost animat de președintele Asociației Profesorilor de Franceză, Cristina ENICOV și echipa sa, care au oferit scena si pentru discursuri, inclusiv cel al Excelenței Sale Pascal LE DEUNFF, Ambasadorul Franței în Republica Moldova. De asemenea, numeroși elevi și liceeni ​​din țară și tineri cântăreți francofoni au ținut să le mulțumească profesorilor care le predau limba franceză, în prezența reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Au fost deasemenea anunțate rezultatele „Concursului Foto-Prof”.

Raisa ANDRIUTA profesoară de limba franceză și responsabila filialei din Nisporeni a Aliantei Franceze s-a clasat pe locul al III-lea în cadrul concursului, câștigând un abonament electronic la un dicționar francez. Galina BERBEU, profesoară de limba franceză din Ungheni s-a clasat pe locul al II — lea și a reușit să câștige o tabletă. Premiul I i-a revenit Victoriei BELEI, profesoară de limba franceză din Hîncești, care a câștigat un stagiu pedagogic de două săptămâni în cadrul universității de vară BELC din Nantes oferit de Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova.

Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail.

LA TIRASPOL …

Ziua profesorului de limba franceză a fost sărbătorită în cadrul Centrului de Resurse și Informații despre Franța Contemporană susținut de Alianța Franceză din Moldova în cadrul Universității Taras Șevcenko.

Profesorii au oferi sfaturi studenților despre meseria de profesor de limba franceză. Au reușit să facă schimb de opinii cu privire la calitățile cerute, dar și la importanța umorului în învățarea acestei limbi străine. Între cântece, umor și discuții mai serioase, această zi s-a încheiat cu felicitarea profesorilor pentru eforturile lor remarcabile dar și pentru faptul că promovează valorile limbii franceze.

ȘI ÎN FINAL LA CAHUL !

Două evenimente, coordonate de șeful Departamentului Educației din orașul Cahul Valeriu BABAN, au marcat Ziua Internațională a Profesorului de Limba Franceză, unul care a reunit peste 70 de profesori din 11 orașe diferite din sudul țări si care a fost urmat de Inaugurarea Centrului Francofon al liceului  „Ion Creangă” din Cahul. Mai mulți profesori de limba franceză din România s-au alăturat colegilor din Republica Moldova.

Odată cu înmânarea diplomelor din partea Ministerului și spectacolele oferite de către elevi, scopul a fost de a aduce omagiu profesorilor pentru devotamentul și munca lor. La fel ca la Chișinău, această zi s-a încheiat în jurul unei recepetii oferite de către Alianța Franceză din Moldova și de Ambasada Franței în Moldova pentru a împărtăși un moment de convivialitate.

UN CÂȘTIGĂTOR DIN REPUBLICA MOLDAVA REMARCAT LA UN CONCURS REGIONAL

Deasemenea, cu ocazia acestei Zile Internaționale, Biroul din Europa Centrală și de Est al OIF a organizat concursul de poezie, „Limba mea franceză”, deschis profesorilor din 18 țări (Albania, Armenia , Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia și Ucraina),

La această competiție au participat 187 de profesori care au avut posibilitatea să exprime într-un mod creativ și literar atașamentul lor față de limba franceză. Moldova s-a clasat pe locul IV obținut de Rodica BOGATU, responsabilă de clasele bilingve de la Liceul «Mihai Eminescu » din Bălți.,

O ȚARA FRANCOFONĂ MOBILIZATĂ

Organizarea Zilei Internaționale a Profesorului de Limba Franceză în Moldova a fost un adevărat succes, care a permis de a demonstra dinamismul francofoniei în țară, un dinamism purtat în mare parte de profesorii care predau limba franceză.