Alianța Franceză din Moldova își continuă dezvoltarea

Alianța Franceză din Moldova își continuă dezvoltarea

Reunită pentru Adunarea Generală din 30 martie, Alianța Franceză din Moldova a făcut bilanțul activității sale la sfârșitul unui an marcat de criza sanitară.

Dacă pandemia Sars-CoV-2 a afectat activitatea, acest „annus horibilis” a permis deasemenea de a măsura spiritului de reziliență al întregii echipe, precum și soliditatea gestionării asociației, care nu cunoaște slăbiciunea structurală.

Deschisă de către Președintele Alexandru MUNTEANU și Prim Consilierul Ambasadei Franței, Consilier pe Cooperare şi Acțiune Culturală, Marc IVARRA, reprezentându-l pe Ambasadorul Franței, Pascal LE DEUNFF, această Adunare Generală care a avut loc online, a fost cea mai bună ocazie de a face bilanțul activităților asociației în decursul ultimul an și de a evoca proiectele pentru anul curent.

FUNDAMENTE SOLIDE

Înainte de a lăsa membrii echipei să vină cu detalii despre sectoarele de care sunt responsabili, Directorul, Emmanuel SKOULIOS, a dorit în primul rând să sublinieze că asociația până în prezent a rezistat crizei sanitare și că niciun angajat al asociației nu a avut de înfruntat careva consecințe.

Datorită unei gestionări corecte și a fundamentelor solide, diminuarea brusca a activităților de predare și de examene au fost evitata datorită trecerii rapide la cursurile online din primele zile de izolare din martie 2020. Declinul înregistrat a fost în primul rând legat de organizarea începerii anului școlar din septembrie, care a stagnat organizarea cursurilor din cadrul Alianței. Restricțiile sanitare decretate de către autorități au avut, de asemenea, consecințe asupra organizării cursurilor în prezențial.

Provocarea va fi cu siguranță revenirea cât mai rapidă și curând posibil la un mod de funcționare normal, chiar dacă expertiza dobândită în predarea cursurilor online deschide și noi perspective. Oferta de curs online va fi menținută si pe viitor.

Cu toate acestea, campania de vaccinare care a fost demarată în Moldova permite astăzi speranta unui viitor mai senin și reluarea cursurilor în prezențial. Directorul a încurajat personalul asociației și, în special, profesorii, să fie vaccinați imediat vor avea această posibilitate.

O ANEXĂ NOUĂ

Aceasta încredere în viitor se va traduce și în 2021 prin continuarea de investiții destinate îmbunătățirii conditiilor de primire a studenților, optimizării de gestionare a relațiilor din cadrul echipei, precum și între profesori și studenți. La fel este prevăzută lansarea unei posibilități de înscriere dar și achitare la cursurile online în decursul anului.

Datorită sprijinului Ministerului francez al Europei și Afacerilor Externe, o nouă anexă își va deschide usile în primul semestru al anului 2021, la Cahul, în sudul țării.

Instalată în spații noi, moderne și primitoare, în inima orașului Cahul, această subdiviziune va permite în următoarele luni oferirea cursurilor și examenelor de franceză și Cambridge English locuitorilor din regiune, la fel ca și celor din Chișinău. Anexa va dispune, de asemenea, de un centru de resurse și informații despre Franța contemporană, precum și o bibliotecă pentru studenți

Responsabilitatea aceastei anexe va fi încredințată unei personalități a francofoniei în Republicii Moldova, Nina TAMPIZA. Profesor de franceză, care conduce deja o asociație ce oferă multiple activități tinerilor din Cahul și din regiunea sa, printre care și teatrul francofon.

Dorindu-i mult succes în noua funcție, Emmanuel SKOULIOS s-a declarat încrezător în primirea care îi va fi acordată doamnei Nina TAMPIZA și în activitatea acestei noi anexe care va oferi o mai mare vizibilitate Franței în sudul țării.

NICI O DIMINUARE A MIJLOACELOR DE COOPERARE

În ceea ce privește implementarea acțiunilor de cooperare culturală, lingvistică și promovarea învățământului superior francez, Marc IVARRA și Emmanuel SKOULIOS au insistat asupra faptului că, în ciuda contextului excepțional legat de criza sanitară, guvernul francez, Ministerul Europei și Afacerilor Externe și Ambasada Franței nu au redus mijloacele programate pentru 2020 și pentru 2021.

Chiar dacă unele acțiuni nu au putut fi realizate conform planificării prevăzute, unele fiind anulate sau altele având un format modificat, finanțarea a fost menținută și va fi în continuare.

Alianța Franceză este partenerul Ambasadei Franței în materie de cooperare culturală, lingvistică, universitară și ce ține de promovarea învățământului superior francez în țară. Astfel, Alianța participă la elaborarea unei strategii și programări anuale, fiind propuse acțiuni ce sunt puse în aplicare grație unor dotări acordate de către Ministerul Europei și Afacerilor Externe.

Cu excepția notabilă a Festivalului Nopților Pianistice din Moldova – Marea Neagră, care în cele din urmă a fost anulat din cauza crizei sanitare, principalele priorități ale cooperării bilaterale culturale și lingvistice franceze au fost respectate și implementate. Creditele planificate pentru organizarea Festivalului Nopților Pianistice din Moldova – Marea Neagră au fost transferate pentru 2021 și vor permite, speram, sa marcheze o sustinere importanta din partea Franței către comunitatea culturală, prin organizarea unei ediții majore al acestui Festival cu renume internațional.

Cooperarea lingvistică în sprijinul predării și promovării limbii franceze, a fost și va rămâne prioritatea cooperării franceze în Moldova. Resursele alocate vor fi mărite pentru a ține cont de implementarea planului multianual de redinamizare a învățământului bilingv din Moldova care devine prioritatea acțiunii lingvistice.

În cele din urmă, promovarea învățământului superior francez va continua să primească un sprijin puternic. Franța rămâne o destinație atractivă pentru studenții moldoveni din mobilitatea internațională. Numărul tinerilor care au depus dosarele de înscriere pentru primul an de licență în Franța a crescut în 2020, în pofida crizei sanitare.

O ECHIPĂ PUTERNICĂ ȘI REÎNNOITĂ

După adoptarea unanimă a diferitelor rapoarte ce țin de activitate și de buget, Adunarea Generală s-a încheiat cu alegerea Presedintelui si a unui nou Consiliu de administrare al asociației.

Reiterându-și încrederea în acțiunile întreprinse de la crearea asociației, Adunarea Generală i-a încredintat un nou mandat de Presedinte Dlui Alexandru MUNTEANU.

Mihai FUSU a fost reconfirmat în funcția de vicepreședinte al Asociației.

În cele din urmă, Consiliul de administrare a fost reînnoit și au fost primiți alți doi membri noi: Norman LEDOUX, șef al unei companii franceze cu sediul în țară de mai mulți ani și Directorul general al Agenției pentru Inspecția și Restaurarea Monumentelor din Moldova, Ion STEFANITA.