Moldova cântă în franceză

Moldova cântă în franceză

Criza sanitară nu a reușit să oprească voința organizatorilor Festivalului de Cântec francez de la Chișinău, în special cea a fondatoarei, Svetlana MANUIL, profesor de franceză la Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice din Moldova și al Asociațiației profesorilor de limba franceza din Moldova, care, în ciuda contextului, a organizat această mare întâlnire a celorpasionați de cântecele franceze. Evenimentul, care este deja la ediția a șaisprezecea, mereu foarte popular în această țară francofonă din Europa Centrală și de Est, a avut loc și în acest an online, ceea ce a oferit o nouă dimensiune internațională.

Chantons amis !” a oferit oportunitatea celor peste 125 de participanți de a prezenta prestărileînregistrate membrilor juriului, la care a participat reprezentantul Ambasadei Franței și al Alianței Franceze din Moldova, care a susținut festivalul încă de la înființarea sa.

Originari din Republica Moldova, dar anul acesta și din România, Macedonia, Serbia, Rusia, Letonia și Republica Cehă, pasionații de cântece franceze, elevi, liceeni, studenți, dar și profesorii de franceză și-au exprimat talentele și dragostea față de francofonie.

LAUREATII FESTIVALULUI

S-au distins și au obținut Marele Premiu în următoarele categorii:

– 10-13 ani: Bianca VISTERNICEANU BOGDANA (Bălți, Moldova) pentru interpretarea “Comment vivre sans toi” de Caroline COSTA;
– 14-17 ani: Carolina NAFRANITA (Hagimus, Moldova) pentru ’’Une vie d’amour” de Charles AZNAVOUR;
– 18-25 de ani: Angelina DE GUIDA (Anenii Noi, Moldova) pentru interpretarea “Mon mec à moi” de Patricia KAAS. Angelina DE GUIDA a obținut și un sejur în Franța datorită Ambasadei Franței, a Alianței Franceze din Moldova și a partenerului în Franța, asociația „-Cercle Moldavie” prezidată de către Jean-Jacques COMBAREL; ;
– Profesori de franceză: Anastasia DJEMALOV (ASEM, Chișinău, Moldova), pentru interpretarea sa „La lettre” de Renan LUCE. Anastasia DJEMALOV va merge la fel în Franța grație Alianței Franceze din Moldova, a Ambasadei Franței și a Asociatiei Solidarité Laïque;
– În cele din urmă, Corul Georges Brassens (Moscova, Rusia) a primit mentiunea juriului și Marele Premiu colectiv pentru „Chanson pour l’Auvergnat”.

Felicitări tuturor câștigătorilor și participanților la cea de-a a XVI-a ediție „Chantons Amis”, precum și organizatorilor care contribuie cu pasiune la menținerea Francofoniei în Republica Moldova!