Loading Evenimente
02
martie

Întâlnire cu arhitectul-luminii Alain GUILHOT

2 martie 2018 @ 16:00 - 18:00
Strada Sfatul Țării 18, Chișinău, Moldova
  • Acest eveniment a trecut.

O persoană deosebită pentru a nu spune magică, Alain GUILHOT este un arhitect francez specializat în domeniul iluminării.

Ambasador neobosit al acestei culturi franceze, acesta călătorește în lumea întreagă de 40 de ani pentru a ilumina patrimoniul mondial de ieri și de azi.

Alain GUILHOT are la activ circa 3 000 de lucrări din diferite orașe precum Shanghai, Cannes, Kuala Lumpur, Paris sau Saint-Petersburg. Acestea sunt incluse în minunata antologie, Light is Lifedisponibilă la Spațiul Media Tech al Alianței Franceze.

Astăzi, Alain GUILHOT se află la Chișinău pentru a ajuta orașul în cadrul proiectelor sale de iluminare, pentru a contura, cu sprijinul municipalității, primele planuri a viitoarelor sisteme de iluminare ale orașului. Acesta este foarte motivat și entuziasmat « La Chișinău sunt clădiri excepționale, potențialul este enorm ». De asemenea, prin acest proiect el vede o modalitate de a restabili « mândria» moldovenilor.

ZEUL LUMINII, INVITATUL SPECIAL AL ALIANȚEI FRANCEZE DIN MOLDOVA

Aceasta este o prea frumoasă ocazie pentru Alianța Franceză din Moldova pentru a-l avea drept invitat pe acest « zeu al luminii ». Astfel, acesta va fi prezent la întâlnirea cu francofonii din Republica Moldova, vineri 2 martie la orele 16.00 la Spațiul Media Tech al Alianței Franceze din Chișinău.

Alain GUILHOT își va prezenta filozofia, viziunea ce ține de arhitectura-lumină și proiectele sale concrete, dar și visele, atât pentru orașul Chișinău, cât și pentru Republica Moldova, țară față de care s-a atașat grație întâlnirii cu Ion STEFANITA, Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova. Întâlnirile au devenit din ce în ce mai dese și sunt mereu caracterizate de simplitate pentru că personajul principal este unul foarte modest, dar care lasă în urma lui doar entuziasm.

SCURT ISTORIC

Cu mai mult de treizeci de ani în urmă, în Franța, la Lyon, Alain GUILHOT a început să contureze o nouă tendință în urbanism : utilizarea artistică a luminii pentru a scoate în evidență patrimoniul arhitectural. Acesta a demonstrat marilor orașe din lume că odată cu venirea nopții, clădirile au o a doua viață.

Alegerea luminilor, amplasarea lor pe fațadă, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Abordarea este una poetică, după cum singur afirmă arhitectul, lumina trebuie să se contopească cu arhitectura pentru a exploda în toată tandrețea ei.

O întâlnire care nu trebuie ratată.

Intrarea liberă

Fotografie : Céline VAUTEY

Detalii
Data: 2 martie 2018
Timp: 16:00 - 18:00
Loc de întâlnire
Cladire/locație: Alianța Franceză din Moldova
Adresa Strada Sfatul Țării 18, Chișinău, Moldova
+ Harta Google
Telefon: +373 22 23 24 10
Organizator
Organizator Alianța Franceză din Moldova
Telefon: +373 22 23 45 10
Email: