Spațiul Medias Tech este o locație unică în Republica Moldova, un veritabil centru multimedia, care oferă individualitate Alianței Franceze. Alianța Franceză este de fapt unica școală de franceză care propune elevilor săi diverse resurse în vederea complementării orelor de studiu. De asemenea, Spațiul Medias Tech este deschis publicului larg, locuitori ai Republicii Moldova dar și străini, vizitatori, francofoni sau nu, elevi sau pasionați de cultura franceză, de literatura belgiană sau francofonă în general, pasionații de noile tehnologii, amatorii de cinematografie sau muzică francofonă.

Colecțiile cuprind peste 13 000 de documente, cărți, reviste, ziare, CD-uri, DVD-uri și CD Rom-uri. Puteți accesa întreaga listă cu ajutorul catalogului electronic.

Cărți

Fondurile, îmbogățite cu regularitate, reprezintă circa 9 500 de lucrări din diferite domenii :

 enciclopedii și dicționare explicative și bilingve ;
 științe umane și sociale : istorie, geografie, filosofie, sociologie, științe politice, economie și gestiune, drept, științe ale educației ;
 arte și artiști ;
 literatură: romane, teatru, poezie, eseurile marilor clasici, autori contemporani, critică literară ;
 metode de franceză generală și pe obiective specifice, cărți de gramatică și vocabular pentru toate nivelurile, metode de pregătire pentru examene etc.

Publicații periodice

Diferite jurnale, reviste franceze, săptămânale sau lunare, de actualitate sau specializate pot fi consultate pe loc sau împrumutate la domiciliu.

CD-uri și DVD-uri

Vă propunem o alegere de peste 850 de DVD-uri, filme de ficțiune sau documentare și 780 de documente sonore, cărți audio sau CD-urile artiștilor francofoni.

Resurse numerice

Zece posturi iMac, 20 iPad-uri și două console de jocuri video PS4 Pro– sunt puse la dispoziția Dvs. Abonații Spațiului Medias Tech au acces privilegiat la platforma Institutului Francez Culturetheque unde puteți accesa zeci de mii de documente, cărți, reviste periodice, DVD-uri sau CD-uri etc.

Resurse și activități pentru tineri

Cei mici dispun de un spațiu amenajat în mod special pentru ei, dotat cu mobilier colorat și adaptat. Aici vor găsi cărți, albume ilustrate și jocuri educative pentru a îndrăgi limba franceză, Franța și spațiul francofon.

Adolescenții au acces la oferte specifice – romane adaptate și ușor de citit, benzi desenate și cărți documentare atent selecționate – cât și la activități educative și creative pe parcursul verii.

Fonduri documentare și diversitate culturală

Unul dintre obiectivele Alianței Franceze din Moldova este promovarea diversității culturale. Astfel, fonduri speciale, completate în mare măsură cu ajutorul partenerilor noștri – Delegația Wallonie-Bruxelles, Ministerul Imigrării și Comunităților Culturale din Québec, OIF, Editura Cartier – sunt puse la dispoziția cititorilor.

Fondul de literatură din Québec : metode de franceză, documente de referință și audiovizuale, lucrări practice, romane ;

Fondul de literatură din Belgia : cultura și literatura belgiană, ghiduri, benzi desenate pentru adulți și copii, romane ;

Fondul de literatură francofonă tradusă în română ;

Lucrări traduse din română în franceză ;

Fondul de literatură rusă, clasică și contemporană, tradusă în franceză.

Un spațiu bine echipat

Spațiul Medias Tech pune la dispoziția abonaților săi 20 iPaduri, 10 posturi iMac și două console de jocuri video PS4 Pro. Acestea vor fi dotate cu caști, astfel încât vizatorii bibliotecii să nu fie deranjați.

Utilizatorii spațiului au acces la Internet, cât și posibilitatea să consulte presa on-line sau diferite lucrări, totodată au posibilitatea să privească filme, să asculte muzică sau să profite de o gamă variată de aplicații educative și ludice. Pe lângă aceste aplicații, aceștia au posibilitatea să consulte diferite surse din domeniul limbii franceze, informatică, jocuri adaptate pentru cei mai mici.

Acces la platforma Culturethèque

De asemenea, abonații Spațiului Medias Tech au acces la platforma Culturethèque propusă de Institutul Francez. Culturethèque este un proiect informațional gestionat de Alianța Franceză din Moldova.

Accesând site-ul www.culturetheque.com, abonații Spațiului Medias Tech vor beneficia de acces privilegiat la cultura și diversitatea francofonă. Aceștia au acces la zeci de mii de documente care pot fi accesate de pe dispozitivele multimedia de la Mediatecă sau de pe calculatoarele, tabletele și smart-phonurile personale, oriunde s-ar afla. Cu o simplă conexiune internet, aceștia pot accesa presa franceză, reviste adaptate pentru copii, benzi desenate, romane, lucrări cu diferite tematici (Primul Război mondial sau clima), module de auto-instruire, cărți pentru cei care studiază limba franceză cu lecturi adaptate pentru fiecare nivel, articole de științe umane, concerte și muzică etc.

Culturethèque est un serviciu propus în exclusivitate abonaților Spațiului Medias Tech.

Prima școală de limbi străine din țară, Alianța Franceză din Moldova oferă elevilor săi un mediu de studii unic și resurse impresionante. Astfel, aceștia au acces liber la peste 13 000 de documente de la Spațiul Medias Tech și o alegere bogată și diversificată de cărți, reviste, CD-uri, DVD-uri și CD Rom-uri în franceză.

De asemenea, Alianța Franceză are o colecție de carte adaptată elevilor.

Biblioteca elevului

« Biblioteca elevului » răspunde așteptărilor specifice elevilor care studiază limba franceză, oricare ar fi nivelul de cunoaștere cât și așteptărilor profesorilor. Această colecție a fost creată în mod special pentru elevi, oricare ar fi nivelul acestora, care doresc să studieze limba franceză cât și pentru profesori. 

Acest spațiu permite cititorilor să identifice din multitudinea de documente disponibile, cărțile cu nivelul corespunzător.

Documente clasificate după nivel

Documentele sunt clasificate după cele 4 nivele (A1, A2, B1, B2) ale CECR.

Astfel, aici găsim:
– resurse pedagogice : metode de franceză generală și de specialitate, metode de pregătire pentru examenele de franceză, cărți și ghiduri de gramatică și exerciții de vocabular, ghiduri pentru exprimarea scrisă și orală, CD-uri și CD Rom-uri ;
– cărți de civilizație, cărți de lectură, cărți și filme clasificate după simplicitatea textului, volum sau registru de vorbire.

Nivelurile sunt indicate pe fiecare document.

Începător sau avansat, elevul va găsi documente care îi permit să descopere limba franceză și culturile francofone pe tot parcursul perioadei de studiere a limbii franceze.

Dacă studiați limba franceză : nu ezitați să faceți un abonament la mediatecă !

Copiii vor îndrăgi limba franceză cu ajutorul Alianței Franceze din Moldova.

Spațiu amenajat pentru cei mici

Alianța Franceză a amenajat și decorat în cadrul mediatecii un spațiu pentru activitățile celor mici, care se vor desfășura în siguranță într-un mediu ludic. Aici se găsesc albume ilustrate, benzi desenate, reviste și jocuri de societate.

De asemenea, copiii au acces liber la iPad-uri.

Activități pe timp de vară

Pe parcursul vacanțelor de vară, întreaga echipa a Alianței Franceze se mobilizează pentru organizareaactivităților ludice și educative pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani care posedă un nivel începător sau care doresc să se inițieze în cunoașterea limbii franceze :

  • Lecții de franceză;
  • Lecții de engleză;
  • Jocuri pe iPad ;
  • Ateliere « jocuri de societate» ;
  • Ateliere de arte plastice : acuarelă, creioane, etc.;
  • Activității de creație cu produse reciclabile ;
  • Ora poveștilor ;
  • Ora descoperirilor ;
  • Jocuri de mimică (grimase, gesturi, expresie corporală) ;
  • Plimbări în parc, etc.

Aceste formule de vară se bucură în fiecare an de succes. Pentru a fi informați despre perioadele de înscriere, vă rugăm să consultați site-ul nostru cu regularitate.

Program de lucru

Pe parcursul anului : luni-vineri de la 9.00 la 17.00

În perioada 1 iunie-31 august : luni-vineri de la 8.30 la 17.30

Înscrieri

Pentru a avea acces la Spațiul Medias Tech este necesar să vă înscrieți prezentând următoarele acte :

– actul de identitate ;
– justificativul de domiciliu valabil ;
– plata pentru abonamentul solicitat ;
– carnetul de student sau elev/adeverință de pensionar sau șomer (dacă este cazul).

La prezentarea acestor acte se va eliberat un permis personal. Acesta vă oferă acces la Spațiul Medias Tech pentru perioada de timp solicitată. Păstrați-l cu atenție chiar dacă îl veți suspenda periodic deoarece aveți posibilitatea să-l reactivați ulterior reînnoindu-vă abonamentul.

Pentru elevii Alianței Franceze, accesul la mediatecă este gratuit odată cu înscrierea la cursuri (durata cursurilor nu trebuie să fie mai mică de o lună). Pentru a avea acces este necesar să va întocmiți un permis de intrare prezentând contractul de înscriere la cursuri. Abonamentul este valabil pe toată durata sesiunii de cursuri și poate fi reînnoit la fiecare sesiune (la prezentarea contractului de înscriere).

Modalități de împrumut

Abonamentul vă permite să împrumutați în același timp până la 10 documente :
– romane și reviste pentru 21 de zile
– cărți documentare, CD-uri, DVD-uri pentru 7 zile

Cele mai multe colecții sunt disponibile gratuit, putând fi consultate pe loc sau împrumutate. Revistele și jurnalele pot fi consultate pe loc sau împrumutate la domiciliu, cu excepția ultimului număr disponibil. În mediatecă, sunt puse la dispoziția Dvs. diferite posturi de consultare în cazul în care doriți să efectuați căutări în catalogul electronic. De asemenea, aici puteți verifica disponibilitatea unui document. Personalul bibliotecii este prezent pentru a vă ajuta și a vă ghida în căutările Dvs. Aveți posibilitatea să sugerați achiziționarea unor titluri sau documente prin e-mail la adresa suncu@alfr.md.

CD-urile sau DVD-urile sunt împrumutate la depunerea unei garanții în valoare de 100 MDL pentru fiecare document. Garanția se restituie abonatului la întoarcerea documentelor în cazul în care acestea nu au fost deteriorate. Audierea unui document sonor sau vizionarea documentelor audiovizuale sunt posibile grație posturilor disponibile din cadrul Spațiului Medias Tech, care dispune de 10 posturi cu acces la Internet, precum și de 20 tablete iPad Wi-Fi. De asemenea, puteți veni cu propria tabletă sau telefon portabil deoarece în toate localurile noastre este acces gratuit la Internet. Pentru utilizarea iPad-urilor și consolelor de jocuri PS4 Pro în cadrul spațiului, este necesară prezentarea unui act de identitate. Acesta vă va fi restituit la sfârșitul utilizării. Vizitatorii pot consulta presa online, asculta muzică în streaming, accesa site-urile de formare în limba franceză.

Împrumutul documentelor poate fi prelungit pe loc sau prin telefon înainte de expirarea termenului și în cazul în care acestea nu sunt rezervate de altă persoană.

În cazul în care documentele pe care doriți să le împrumutați nu sunt disponibile, aveți posibilitatea să faceți o rezervare. De asemenea, dacă nu reușiți să întoarceți la timp un document, puteți să prelungiți termenul de împrumut. Rezervarea și prelungirea perioadei de împrumut a documentelor pot fi efectuate pe loc sau prin telefon.

Contul de utilizator este accesibil cu ajutorul catalogului electronic precum și accesând acest link. Astfel, aveți posibilitatea să monitorizați situația împrumuturilor Dvs.

Vizite ghidate pentru diferite grupuri

La solicitare, grupuri de elevi sau studenți pot fi primite în vizită pentru o prezentare a fondurilor de literatură și a modului de funcționare a Spațiului Medias Tech. Este necesară o programare prealabilă la adresa : suncu@alfr.md

Tarife

Tarifele abonamentelor la Spațiul Medias Tech
TarifePrix
Tarif anual425 MDL
Tarif redus* anual325 MDL
Tarif 6 luni 225 MDL
Tarif redus* 6 luni175 MDL
Tarif 3 luni125 MDL
Tarif redus* 3 luni100 MDL

*Tarif redus : elevi, studenți, șomeri și profesori de franceză la prezentarea unui document justificativ.

De asemenea, Alianța Franceză din Moldova propune un tarif redus pentru familii : cel de-al doilea membru al aceleiași familii beneficiază de o reducere de 50 %, în timpul unei înscrieri concomitente.

Tarife pentru utilizarea consolelor de jocuri PS4 Pro

Pentru a limita riscurile utilizării excesive a consolelor de jocuri video, împrumutul jocurilor va fi taxat cu 10 MDL pe oră și per jucător. În cazul jucătorilor multipli, fiecare jucător trebuie să-și achite dreptul de a utiliza consola de jocuri. Responsabila Spațiului Media Tech are posibilitatea să limiteze utilizarea consolelor de jocuri dacă timpul de utilizare depășește o oră per jucător.

Doar abonații Spațiului Media Tech au acces la consolele de jocuri după ce au achitat taxa de joc. Cei care nu sunt abonați sunt obligați să-și perfecteze un abonament la Spațiului Media Tech pentru a putea utiliza una din cele două console puse la dispoziția Dvs.

Activități de vacanță pentru copii

Pe parcursul vacanței de vară, Spațiul Medias Tech organizează activități pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani. Zilnic sunt propuse diferite activități educative, ludice, de inițierea în domeniul limbii franceze sau engleze.

– De luni până vineri de la 08.30 – 17.00  1 000 MDL/pe săptămână – 1 800 MDL/timp de 2 săptămâni

Penalități

– În caz de pierdere a permisului, se poate elibera un nou permis la achitarea unei taxe de 30 MDL.
– Depășirea termenului de împrumut va fi penalizată cu 5 MDL pentru fiecare zi de întârziere și pentru fiecare document. Dacă întârzierea depășește 15 zile, abonatul va fi eliminat din lista abonaților de la mediatecă.
– Descărcarea programelor informatice fără autorizare va fi penalizată cu 30 MDL.
– În caz de deteriorare sau distrugere a echipamentului informatic sau a documentelor puse la dispoziție, abonatul va trebui să achite costul de reparație sau costul de înlocuire (la prețul de achiziție actual).

Vă place să citiți în franceză?

Descoperiți deasemenea biblioteca DIGITALĂ TV5MONDE