Succes pentru Nopțile Pianistice din Moldova
- Publicat la AdminAlfr
- Data 26 iulie 2022
Festivalul Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră, eveniment cultural internațional desfășurat în perioada 21 iunie – 5 iulie, a cucerit din nou publicul moldovenesc.
Organizat de către Alianța Franceză din Moldova – care sărbătorește anul acesta 30 de ani -, cele cinci concerte au reunit peste 2.000 de spectatori la Chișinău și la Tiraspol, cu sprijinului acordat de către Ambasada Franței în Republica Moldova și a partenerilor asociației – TV5Monde, Orange Moldavie, Le Bridge și înghețata Sandra.
Varietatea programului, talentul artiștilor, calitatea interpretărilor a oferit evenimentului titlul de cel mai mare eveniment de muzică clasică al anului în Moldova, dar și în regiune.
Programul a oferit o bogată călătorie muzicală prin valorile sigure ale repertoriului, cele pe care toată lumea vrea să le audă pe parcursul serilor de vară, precum și descoperirea atât a operelor cât și a interpretilor.
Cristian FLOREA, Nicolas STAVY și Adela LICULESCU în deschiderea festivalului
Pe 21 iunie, Ziua Internațională a Muzicii, Cristian FLOREA, dirijor român, a deschis Festivalul la Sala cu Orgă din Chișinău.
A dirijat Orchestra Națională de Cameră a Moldovei și pianiștii talentați, Nicolas STAVY (Franța) și Adela LICULESCU (România/Austria).
Programul a onorat marii compozitori ca Maurice RAVEL, Robert SCHUMANN și Dmitri CHOSTAKOVITCH.
Mihail AGAFITA, Jonathan BENICHOU si Livia STIRBU la Palatul Republicii
Al doilea concert s-a desfășurat pe 26 iunie la Palatul Republicii din Chișinău.
A fost o ocazie specială pentru public de a redescoperi lucrările lui Camille SAINT-SAËNS și George GERSHWIN.
Soliștii Jonathan BENICHOU (Franța) și Livia STIRBU (Moldova) au evoluat cu brio, alături de dirijorul Mihail AGAFITA și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Moldovei.
De la muzică clasică la compoziție contemporană
Muzica franceză a fost onorată cu cel de-al treilea concert organizat la Palatul Republicii din Chișinău.
Doi artiști francezi, cunoscuți acum publicului moldovenesc, dirijorul și compozitorul Laurent COUSON, și pianistul Guillaume VINCENT, au colaborat magnific cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, prezentând lucrările lui Camille SAINT-SAËNS și ale lui Maurice Ravel.
Concertul a fost organizat pentru a prezenta, în premieră la Chișinău, extrase dintr-o suită simfonică scrisă de Laurent COUSON pentru filmul Restul e tacere, realizat de Nae Caranfil în 2007. Un mare succes urmat de lungi aplauze ale publicului entuziast.
Înapoi la origini
Pentru ultima seară a Festivalului de la Chișinău, cei doi co-fondatori al evenimentului, Valentin DONI, dirijor român și Michel BOURDONCLE, renumitul pianist francez, director al Festivalului „Nopțile Pianistice din Aix en Provence” s-au reunit pentru operele lui Claude DEBUSSY, Franz LITZ și Piotr TCHAÏKOVSKY.
Concertul a fost un prilej pentru public de a descoperi, în premieră, concertul pentru pian și orchestră al lui Boris LYATOȘINSKI, compozitor ucrainean, interpretat maiestuos de Margaryta GOLOVKO, o solistă strălucită din Ucraina.
Final uimitor la Tiraspol
Această ediție aniversară a douăzeci de ani a Festivalului s-a încheiat la Palatul Republicii din Tiraspol, într-o sală foarte frumoasă renovată cu 800 de locuri care a fost plină cu spectatori.
Dirijat de către Grigorii MOSEICO, dirijorul Orchestrei Simfonice din Tiraspol, concertul s-a încheiat la fel ca și sezonul muzical al orchestrei.
Jonathan BÉNICHOU, pianist francez, a interpretat concertul nr.5 al lui Camille SAINT-SAËNS.
Spirit în permanentă căutare, Jonathan BÉNICHOU s-a cufundat, de-a lungul carierei sale muzicale, în urmarea școlilor de pian în Franța și în Rusia de unde a extras o sinteză personală, ca și originile sale, a mai multor culturi. Jonathan BÉNICHOU s-a adresat cu mari emoții în limba rusă către publicul din Tiraspol, cu această ocazie și-a amintit de bunicul său care locuise în Transnistria.
În cele din urmă au urmat două lucrări strălucite pentru orchestră de Maurice RAVEL, Alborada del gracioso și La Valse.
Programul complet, consacrat muzicii franceze, a fost interpretat în premieră absolută la Tiraspol.
Găsiți fotografiile celei de-a 20-a ediții a Festivalului Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră pe pagina noastră de Facebook.