Alianța Franceză din Moldova : primul centru cultural și lingvistic străin din Republica Moldova

La inițiativa profesorilor francofoni din Republica Moldova, în anul 1989, a fost constituit primul comitet al Alianței Franceze din Moldova, iar în 1992 a fost creată, în mod oficial, asociația cu susținerea Franței. Astfel, Alianța Franceză din Moldova a devenit primul centru cultural și lingvistic străin din Republica Moldova fiind și partenerul principal al cooperării francofone din țară.

Asociația este acreditată de Fondation des Alliances Françaises și face parte din rețeaua care include peste 800 de Alianțe Franceze din lume.

Astăzi, aceasta este una dintre cele mai importante Alianțe Franceze din Europa și din lume.

Amplasare ideală în inima capitalei și pe teritoriul țării

Instituția, situată în inima capitalei, beneficiază de 1 300 m2. Pe lângă sălile pentru departamentul pedagogic, sălile de clasă, de reuniuni și formări, Alianța Franceză dispune de o galerie pentru expoziții și o mediatecă, centru de resurse francofone și multimedia, unic în Republica Moldova. De asemenea, aceasta găzduiește Spațiul Campus France, unde tinerii din Republica Moldova sunt consiliați în privința studiilor superioare în Franța.

Pe teritoriul țării, Alianța Franceză dispune de 2 anexe la Bălți, Nisporeni și Cahul, și un centru de resurse și informare despre Franța contemporană de la Tiraspol, care se află în incinta Universității « T.G. Shevchenco ».

Prima școală de limbi străine din Republica Moldova

Alianța Franceză din Moldova este primul centru de studiere a limbilor străine din țară cu peste 3 500 de elevi anual. Aceasta propune cursuri de franceză, dar și cursuri de română și rusă pentru expatriați, cursuri de pregătire pentru examenele Cambridge English, de asemenea propune sejururi lingvistice atractive, atât pentru străinii care doresc să studieze limba română sau rusă în Republica Moldova cât și pentru tinerii moldoveni care își doresc perfecționarea limbii franceze în Franța.

65 de profesori, recunoscuți pentru competențele lor, predau limba franceză la Chișinău, Bălți, Nisporeni și Cahul.

Alianța Franceză este unicul centru de examene de franceză acreditat din Republica Moldova : DELF/DALF, TCF/TCF ANF, e TEF, TEFaQ și TCF Quebec, cerute de Ministerul Emigrării Diversității și Incluziunii (MIDI) din Quebec în cadrul unei cereri de viza pentru Quebec, e-TEF, e-TEF Canada și e-TEFaQ.

De asemenea, aceasta este Centru autorizat pentru examenele Cambridge English.

Aceste examene, ca și examenele sau testele de franceză, vă permit să fiți eliberați de la proba de limbă străină din cadrul bacalaureatului.

Program cultural și lingvistic implementat în parteneriat cu Ambasada Franței

Alianța Franceză din Moldova este un actor important pentru viața culturală și educativă din Republica Moldova.

Pe lângă Spațiul Media Tech, vitrina prezenței franceze în Republica Moldova și o galerie care găzduiește diferite expoziții, programul său cultural este stabilit împreună cu Ambasada Franței, diferiți parteneri și structuri culturale locale care o susțin. Aceasta are drept scop promovarea studierii limbii franceze în Republica Moldova, a culturilor și valorilor francofone dar și a diversității culturale.

Festivalul Filmului Francofon sau Festivalul Nopților Pianistice din Republica Moldova – Marea Neagră sunt evenimente așteptate de publicul din Republica Moldova și se încadrează în peisajul cultural local.

Alianța Franceză este și partenerul Claselor bilingve francofone și susține predarea limbii franceze în școlile din Republica Moldova.