Superbă ediție a Festivalului Internațional Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră
- Publicat la AdminAlfr
- Data 8 august 2024
Cel de-al 22-lea Festival Internațional Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră s-a desfășurat anul acesta în perioada 20 iunie – 7 iulie, captivând din nou publicul moldovenesc.
Organizat de Alianța Franceză din Moldova, acest eveniment a oferit cinci concerte care au reunit peste 2.500 de spectatori la Chișinău și Tiraspol, grație sprijinului Ambasadei Franței în Republica Moldova și a partenerilor TV5Monde, Orange Moldova și vinăria Poiana.
Programarea diversă, talentul artiștilor și calitatea spectacolelor au consolidat reputația acestui festival ca eveniment de neratat pentru scena muzicii clasice din Republica Moldova și nu numai.
Fiecare concert a oferit o călătorie muzicală îmbogățitoare, combinând opere clasice cu lucrări contemporane, interpretate de artiști renumiți.
Deschidere la Sala cu Orgă din Chișinău
Cristian FLOREA, dirijor român, a deschis Festivalul pe 20 iunie la Sala cu Orgă din Chișinău. Acesta a dirijat Orchestra Națională de Cameră a Moldovei, acompaniat de talenții pianiști Michel BOURDONCLE din Franța, precum și de românul Andrei LICARET.
Programul i-a pus în evidență pe compozitorii Georges Bizet, Robert Schumann și Ludwig Van Beethoven.
Dialog între muzica de pian și muzica lirică
Al doilea concert a avut loc pe 26 iunie din nou la Sala cu Orgă.
A fost o seară specială în afara formatului obișnuit, la care au participat Valentin DONI, dirijor român, Mathis CATHIGNOL, pianist francez, precum și tenorul român Alin STOICA și soprana americană Caroline DUNIGAN.
După o primă parte rezervată repertoriului pentru pian și orchestră, care a prezentat publicului Fantezia balcanică compusă de Valentin DONI și concertul în sol de Maurice Ravel, solistii invitați au prezentat magnific un florilegiu de compoziții lirice, spre marea bucurie a unui public entuziast.
Concert de muzică franceză la Sala cu Orgă
Cel de-al treilea concert a avut loc pe 29 iunie, la Sala cu orgă.
Cristian FLOREA a schimbat bagheta de dirijor pe magnificul său violoncel și a prezentat, în tandem cu marele pianist român Viniciu MOROIANU, un program care a reunit lucrări celebre de Gabriel Fauré, Claude Debussy și César Franck.
Escală a Festivalului la Palatul Republicii
Mihail AGAFITA, dirijor moldovean, a dirijat pe 4 iulie Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale într-un concert foarte frumos susţinut la Palatul Republicii din Chişinău. Doi pianiști moldoveni, Livia STIRBU-SOCOLOV și Vitalie GAVROUC, au colaborat în mod inedit pentru a prezenta, în premieră în Moldova, concertul pentru două piane și orchestră de Bohuslav Martinu. Pianistul francez Nicolas BOURDONCLE a interpretat cu brio cel de-al 3-lea concert pentru pian și orchestră de Serguei Rachmaninov.
Publicul numeros și entuziast a apreciat pe deplin și aplaudat acest adevărat foc de artificii muzical.
Un final somptuos la Tiraspol
Cea de-a 22-a ediție a Festivalului s-a încheiat cu o seară minunată oferită la Palatul Republicii din Tiraspol, într-o sală superbă cu 800 de locuri, care a fost plină pentru această ocazie.
Dirijat de Grigorii MOSEICO, dirijorul Orchestrei Simfonice din Tiraspol, și de Laurent COUSON, dirijor și compozitor francez, acest concert a marcat și închiderea stagiunii muzicale a orchestrei.
La începutul concertului, Grigorii MOSEICO a dirijat două compoziții orchestrale superbe de Camille Saint-Saëns și Jacques Ibert.
Pianistul francez Guillaume VINCENT a interpretat apoi virtuos concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Serguei Rachmaninov și o lucrare pentru pian și orchestră scrisă de Laurent Couson.
Seara s-a încheiat cu magnificul Boléro de Maurice Ravel.
Găsiți toate fotografiile de la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră pe pagina noastră de Facebook.