La nivel mondial, Franța este a 4-a țară gazdă pentru studenții străini. Aceasta nu face nici o diferență între studenții francezi și cei străini : cerințele de admitere, diplomele eliberate și taxele atractive de înscriere sunt aceleași pentru toți.

Sistemul de studii superioare francez este constituit dintr-o rețea de 3 500 de instituții publice și private, universități sau mari școli. Franța oferă formări de calitate la orice nivel, și în orice domeniu. Peste 1 000 de programe oferă posibilitatea studierii în Franța în limba engleză la diferite filiere.

De asemenea, Franța dispune de un excelent mediu de Cercetare și ocupa locul 6 în lume după investițiile în domeniul Cercetării și Dezvoltării. CNRS este prima organizație mondială de cercetare (Nature Index, 2015). Treisprezece din 55 de medalii Fields (echivalentul Nobel la matematică) au fost atribuite francezilor. 41,1 % dintre doctoranzii înscriși în Franța sunt studenți străini.

Excelența sistemului superior francez este pe larg recunoscută la nivel mondial.

Diplomele de studii superioare franceze, organizate după modelul european Licență Master Doctorat, sunt acreditate de Stat, ceea ce garantează valabilitatea internațională. Diplomele naționale au aceeași valoare indiferent de instituția care le-a eliberat.

Să înveți și să locuiești în Franța înseamnă și să beneficiezi de unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume. Studenții străini beneficiază de asigurare medicală obligatorie de la înscrierea în una dintre instituțiile superioare franceze.

Franța dispune de un mediu agreabil și este prima destinație turistică din lume.

Modul de viață în Franța este inegalabil. Gastronomia acesteia este extraordinară, inclusă din 2010 în patrimoniul mondial UNESCO (350 tipuri de brânză, plantațiile viticole din Bordeaux, Bourgogne și alte regiuni, Bucătăria Caraibelor sau capodoperele marilor bucătari șefi), activitățile extrauniversitare și modalitățile de agrement sunt diverse (orașe, mare, munte, odihnă la țară) iar mediul cultural și artistic este de excepție.

Franța ocupă un loc important în economia mondială : 1ul loc mondial în industria de lux, 1ul loc european și al 2lea loc mondial în ceea ce ține de comerțul cu amănuntul, al 2lea loc mondial și 1ul loc european în domeniul agricol, al 3lea loc mondial pentru productivitate, în cadrul industriilor avansate se numără Sanofi, Dior, L’Oréal, Lactalis, Louis Vuitton, Yves Saint-Laurent, Chanel, Peugeot-Citroën, Renault, Michelin, Airbus, Dassault, Orange…

Franța își „exportă competențele” în ceea ce ține de domeniile grafic, animație « 3D », modă și textile.

Studiile pentru meseriile ce țin de prelucrarea lemnului, a pietrei, a solului (tâmplărie, prelucrarea sticlei, a marmurei, olărit, ceramică, parfumer) sunt recunoscute la nivel mondial.

Meseriile precum, cofetar, brutar, patisier sau cele ce țin de prelucrarea ciocolatei reprezentate de nume precum Alain Ducasse, Paul Bocuse sau Pierre Gagnaire concurează pentru prestigiu internațional.

De asemenea, Franța deține o adevărată tradiție în formarea sportivilor.

Aceasta dispune de o infrastructură sportivă de o calitatea foarte înaltă, acest fapt îi permite să găzduiască, în regiunea pariziană dar și în provincie competiții de nivel mondial (cupe mondiale la fotbal și rugby, jocuri olimpice de iarnă, Euro 2016 la fotbal).

Creată în 2010, Agenția Campus France este o instituție publică franceză, responsabilă de promovarea studiilor superioare, gestionarea mobilității internaționale a studenților, a cercetătorilor, experților și invitaților străini. Campus France se află în subordonarea ministerelor responsabile de afacerile străine, studiile superioare și cercetare.

Promovarea studiilor superioare franceze la nivel mondial.

Având o rețea de 200 de Agenții – printre care și cea din Republica Moldova, găzduită de Alianța Franceză – și Antene Campus France la nivel internațional, Agenția Campus France informează studenții străini despre studiile superioare franceze, îi ghidează în vederea alegerii domeniilor de studiu și la constituirea dosarelor de candidatură cât și la cererea de viză. Aceasta menține contactul și cu foștii studenți.

Alianța Franceză din Moldova găzduiește, în cadrul sediului de la Chișinău, Spațiul Campus France. Corespondenta Campus France, Alexandre CHAVANNE, primește, în fiece zi, de luni până vineri în baza unei programări, toți tinerii din Republica Moldova interesați de studiile superioare în Franța.

Astfel, aveți posibilitatea să obțineți informații și sfaturi personalizate, de asemenea puteți primi informații despre universitățile și marile școli franceze, despre studiile de scurtă sau lungă durată, despre diplomele obținute, despre procedurile – DAP sau Parcours Sup – pentru a urma studii după susținerea bacalaureatului, despre admiterea în anul doi sau trei de licență, despre studiile de master, în franceză sau engleză, informații despre viața studențească din Franța și despre ajutoarele sociale de care puteți beneficia etc.

Campus France Moldavie organizează în mod regulat reuniuni de informare în cadrul liceelor și instituțiilor de studii superioare pentru promovarea studiilor în Franța. Pentru a fi mereu informați despre studiile în Franța și activitatea Campus France, urmăriți pagina de Facebook Campus France Moldavie.