Stagiu la Nisa pentru profesorii din clasele bilingve
- Publicat la AdminAlfr
- Data 20 decembrie 2022
Șapte profesori de discipline non-lingvistice (DNL) și o profesoară de limba franceză din instituțiile de învățământ cu clase bilingve din R. Moldova – Maria ZACUȚELU și Larisa AVRAM de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Victoria BELEI și Mariana PLĂCINTĂ de la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Hâncești, Liudmila BAȘ și Victor CIUVAGA de la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, Silvia CHIRILOVICI de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni și Simion PÂNTEA de la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei – beneficiază de un stagiu de formare în Franța, organizat în perioada 11-24 decembrie 2022 în cadrul Universităților Francophonia la Nisa.
Formarea cadrelor didactice, o prioritate pentru Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova
Formarea profesorilor din clasele bilingve francofone rămâne o prioritate a Ambasadei Franței în R. Moldova și a Alianței Franceze din Moldova. Ambii parteneri investesc mijloace semnificative pentru a permite tuturor dascălilor să-și mențină nivelul de excelență și să promoveze în continuare limba franceză în țară.
Pentru al doilea an consecutiv de la semnarea noii convenții de parteneriat între diferiți actori ai claselor bilingve, un apel la candidaturi pentru burse de mobilitate în Franța a fost lansat la adresa instituțiilor vizate.
Guvernul francez, în coordonare cu Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova, oferă, anual, opt burse de stagiu, care acoperă toate cheltuielile legate de instruire, transport, cazare, asigurare ș.a.
Perfecționarea practicilor educative pentru lecțiile de științe
Cei opt profesori din R. Moldova își pot perfecționa practicile educative și colaborative în cadrul unei formări cu mai multe module ce corespund exigențelor actuale în predarea DNL. Aceste module sunt susținute de către experții Francophonia, sunt desfășurate sub formă de ateliere inovative și activități individuale.
Pe parcursul acestui stagiu, cadrele didactice din clasele bilingve au, de asemenea, posibilitatea de a întâlni colegi din lumea întreagă, de a discuta și a-și împărtăși experiențele cu didacticieni internaționali și de a deveni formatori DNL pentru colegii lor moldoveni.
Totodată, stagiarii au ocazia să descopere Nisa în ajunul sărbătorilor de iarnă, cu mai multe vizite culturale, serate interculturale și gastronomice.