Francofonie și Solidaritate în Moldova
- Publicat la AdminAlfr
- Data 1 decembrie 2023
Delegația din departamentul francez Cher, din cadrul asociației Solidarité Laïque a organizat, pe 14 octombrie, la liceul Spiru Haret din Chișinău, conferința anuală a proiectului său Francofonie și Solidaritate.
Acest eveniment deja tradițional i-a reunit pe cei cinci membri ai asociației prezenți anul acesta, precum și numeroși profesori de franceză din toată Moldova.
De la Briceni la Cahul trecând prin Tiraspol, în fiecare an ei primesc membrii asociației în institutiile lor pentru activități educaționale, întâlniri și formare, cu prezență fizică în timpul vizitelor de toamnă de o lună și online pe tot parcursul anului. În total aceștia au întâlnit astfel câteva sute de profesori și mii de elevi vorbitori de limbă franceză.
În plus, în jur de zece profesori moldoveni din instituțiile de învățământ secundar beneficiază în fiecare vară de stagii lingvistice și culturale în Franța, organizate de Solidarité Laïque și susținute de Alianta Franceza din Moldova și Ambasada Franței.
Ocazie pentru un omagiu emoționant adus lui Gérard BROUSSAUD
Evenimentul a fost deschis de Philippe PAILLARD, coordonatorul proiectului, amintind acțiunile majore desfășurate în cursul anului de către asociație. Au urmat prezentări ale profesorilor de franceză care au vizitat Franța în această vară. Acestia si-au împărtășit astfel încântarea sau uimirea față de descoperea orașelor în care au fost primiți, de farmecul Parisului sau chiar de specificul sistemului de învățământ francez.
Membrii asociației au prezentat deasemenea un nou instrument educațional în beneficiul profesorilor moldoveni.
Dimineața s-a încheiat cu oferirea diplomelor de recunoștință voluntarilor asociației și intervenții ale Ambasadorului Franței, Directorului Aliantei Franceze și Președintei Asociației Profesorilor de Franceză din Moldova care au tinut, în special, să aduca un omagiu neobositului Gérard BROUSSAUD, care a condus proiectul timp de mai bine de douăzeci de ani.
Pe parcursul acestor 20 de ani de activitate, peste 80 de profesori de franceza au beneficiat de stagii în Franța.
Aceste stagii le permit profesorilor moldoveni să-și îmbunătățească expresia orală, să descopere civilizația franceză, să cunoască colegii profesori din Franța sau să se familiarizeze cu metodele FLE și T.I.C.E in practica didactica…
Deasemenea, membrii asociației desfasoara activități educaționale și animeaza schimburi școlare între școli franceze și moldovenești, care se desfășoară pe tot parcursul anului.
Această zi a fost bogată în emoții, întâlniri și schimburi despre cultura franceză.
Moldova și Franța pot fi mândre și recunoscătoare că beneficiază de angajamentul neclintit al acestor voluntari dedicați pentru învățarea, predarea și promovarea limbii franceze!